رقص شالاخو
رقص شالاخواز قدیمی ترین رقصهای آذربایجان بشمار میآید. نام رقص شالاخو از کلمه شله به معنای سبد یا بغچه گرفته شده است.
این تئوری وجود دارد که جوانان چابک برای جمع آوری هیزم به خارج از روستا و جنگل میرفتند و در راه برگشت بین خود مسابقه ای راه می انداختند که به شادی و جشن بپردازند و این مسابقه بصورت رقص برگذار میشد. با نمایش حرکات سریع و چابک و تکنیکهای پیچیده به هنرنمایی و رقص و پایکوبی میپرداختند. به همین علت این رقص بنام “شله قوی” و بعدها بنام: “شالاخو” معروف شد. یعنی بغچه ات را به زمین بگذار و بیا به میدان. که این توصیف را استاد خانلار در رقص شالاخو بوضوح بتصویر میکشد.
این رقص یکی از پرطرفدارترین رقصهای آذربایجان در بین مردان و زنان میباشد. تنظیمهای زیادی توسط رقصنده های نامی آذربایجان برای رقص شالاخو اجرا شده است. که بنظر بنده زیباترین اینها تنظیم استاد خانلار میباشد که فیلمش را میتوانید در پایان مطلب ببینید.
رقص شالاخو رقابت بین مهارت-تکنیک و چالاکی رقصنده ها میباشد. این رقص دارای حرکات دست-پا و حرکات سریع و خاص بدن است که بجز این موارد میمیک و حس رقصنده بسیار بسیارحائز اهمیت است. این رقص در گروه های 2 نفره و بیشتر اجرا میگردد.
رقص شله قوی در اجرای صحنه ای بسیار متفاوت و پیچیده تر از اجرای آن در مراسم های شادی و جشنها میباشد. در فیلم های زیر میتوانید اجرای صحنه ای این رقص را ببینید. فیلم اول اجرا استاد بزرگ خانلار بشر اوف بهمراه احمد رقصنده برجسته میباشد. و فیلم دوم اجرای سعید عبدی و هادی جعفری در تالار وحدت است. برای آشنایی با مراحل یادگیری رقص میتوانید اینجا را کلیک کنید.
فیلم زیر اجرای رقص شالاخو در تالار وحدت در آبان 98 میباشد و در آخر قسمتی از تمرین کلاس